
פוסט-טראומה על רקע צבאי: הטיפול בלוחמים ותומכי לחימה נפגעי PTSD ובני משפחותיהם
לוחמים ותומכי לחימה רבים נפגעים פיזית ונפשית על רקע פעילות צבאית.
גם לאחר שנים שהמשיכו והתקדמו לכאורה בחייהם, לוחמים אלו עשויים לשאת בתוכם חלקים פגועים, חסרים, מטושטשים והפוכים וכן לסבול מתסמינים שונים, גלויים או סמויים, של פוסט-טראומה.
אם את.ה או מי מקרוביך סובלים מפוסט-טראומה על רקע צבאי, הקושי, המאבק והסבל בוודאי מוכרים לך. הטיפול בפוסט-טראומה על רקע צבאי יכול מאוד לעזור, לשפר את ההתמודדות עם התסמינים, להיטיב את איכות החיים ולהקל על הקשיים במערכות היחסים.
בעשור האחרון אני מתמקדת בעבודתי בקליניקה בטיפול בלוחמים ותומכי לחימה הסובלים מפוסט-טראומה על רקע צבאי וכן בבני משפחותיהם ובני ובנות הזוג שלהם.
בטיפול בפוסט-טראומה בקליניקה אנו מייצרים איזון, לומדים כלים להתמודדות וויסות ובעיקר עושים מקום בטוח ומוגן למי שנאבקים בעצמם ובחיי היום-יום שלהם, למי שלא מרגישים לגיטימציה לחוש פחד, כאב, כעס ואשמה, ומנסים בכל הכח להמשיך בשגרה, לא להתבכיין, להיות "גברים" או לוחמים טובים.
- סיוטי לילה ופלאשבקים
- קשיים בשינה
- קשיים באינטימיות ובזוגיות
- התקפי זעם לא ברורים
- מצבי רוח משתנים
- תחושת חוסר חשק וחוסר עשייה
- עשיית יתר: כושר, סקס, עבודה
- כאבים פיזיים (מוסברים או בלתי מוסברים)
- מצבי ניתוק
- תחושה ש"אני לא אני"
- חוויה מתמשכת שלא מבינים אותי לעומק
- תחושות אשם
- תחושות קשות של אי-מוסריות
- אובדנות
- התמכרויות
- רגישות לריחות, רעש ומקומות צפופים או הומים
- הימנעויות שונות, לרבות הימנעות מדרכים או מצבים שמזכירים לנו דברים
פוסט-טראומה סמויה
לא בכל המקרים יהיו תסמינים מובהקים לפוסט-טראומה. לעתים הפוסט-טראומה סמויה יותר ומצליחה "להתחפש" לקשיים שונים בתפקוד ובחיים: בעבודה, במצבי-רוח, במערכות יחסים. קצת כמו רסיס שמסתובב בגוף ולא מודעים לו, לוחמים ותומכי לחימה רבים יצאו לעולם, יתנהלו במשך שנים לכאורה "כרגיל", כשבעצם יש משהו לא רגיל בחייהם, משהו שרובץ מתחת לכל רובד בחיים, מעורר קושי או לא מסתדר. אצל אנשים אלו נראה קשיים ואתגרים במימוש, בקריירה, בתפקוד עקבי, במצבי רוח ובעיקר במערכות יחסים.

פוסט-טראומה: הקושי לפנות לטיפול
במקרה של פוסט-טראומה על רקע צבאי אנו עדים לקושי בעצם הפניה לטיפול. לפעמים יש הימנעות או דחיינות של טיפול במשך שנים. זה מצער אך מאוד מובן משום שאצל לוחמים רבים ישנה ציפייה להיות 'גברים', להתקדם, להתגבר, לחזור לשגרה, לשמור על יעילות וחיוניות, לעבור הלאה. עקב ציפיות אלו (בין אם הגיעו מהסביבה או מעצמם) לוחמים ותומכי לחימה רבים אינם מודעים לפגיעה ולטראומה ואינם מחוברים למצבם הרגשי-נפשי-פיזי עד שהוא מחמיר, עד שהוא משבש את חיי היום-יום, או עד שעולה לחץ לפנות לטיפול מצד המשפחה הקרובה ובני הזוג.
למרות הקושי המובן, חשוב להבין שבמקרה של פוסט-טראומה הזמן לא "עושה את שלו" וההמתנה או דחיית הטיפול אינם עוזרים ולעתים אף מחמירים את המצב.
הטיפול בפוסט-טראומה על רקע צבאי
נפגוש את האיכויות, הרצונות, התחביבים והיכולות האישיות שלך המהווים משאבים להתמודדות עם האתגר. נזכר יחד מי היית לפני, ונתחבר אל האדם הזה שוב, תוך הפיכת האתגר הקשה הזה להזדמנות של צמיחה והתחזקות.
הטיפול מתבצע ברובו בשיחה בשילוב כלים של התמקדות (שיח עם הגוף), כלים השלכתיים, מדיטציה ועוד. את אופי ודרכי הטיפול נתאים להעדפה ולקצב שלך מאחר שזהו חלק בלתי נפרד ביצירת מרחב מוגן ובטוח לעיבוד והתמודדות עם טראומה - שיהיה לך נעים, שזה ירגיש לך בטוח.
יחס החברה לנפגעי פוסט-טראומה על רקע צבאי
לצערנו, במשך שנים רבות החברה והצבא ציפו מלוחמים ותומכי לחימה להיות "גברים", להתמודד לבד, להתקדם ולתפקד למרות ועל אף כל מה שראו, חוו, ולמרות שנפצעו או נפגעו בגופם ובנפשם.
מניסיוני בקליניקה, עצם ההסכמה לבוא לטיפול, והנכונות לעבור דרך כל קשת הרגשות, תוך כדי הכוונה ותנאים מיטיבים של מוגנות וקשר - מייצרים שיפור באיכות החיים ומביאים חוויה של ריפוי.
הטיפול בבני משפחות ובני זוג של נפגעי פוסט-טראומה
מחיר הטראומה אינו נחלתו של מי שנפגע בלבד. לצערנו, פוסט-טראומה משפיעה על חיי היום-יום ופוגעת גם בבני משפחתו הקרובים של מי שנפגע או נפגעה. זהו מחיר בין-דורי, בו גם הוריי הלוחם, בני הזוג וילדיו מושפעים ואיכות חייהם נפגעת מבלי שחוו את הטראומה עצמה. מעגל סבל כזה מעצים לעתים את ההתמודדות בשל הקושי והתסכול בבית ותחושות אשם, סטרס ועומס רגשי הן של הנפגע והן של קרוביו.
אם אתם בני או בנות משפחה של מי שמתמודדים עם פוסט-טראומה אני מזמינה אותך לפנות ולהתחיל תהליך בו לא תהיו לבד, בו תוכלו לקבל מענה מתאים כיצד להתמודד עם הקושי באופן הנכון ביותר עבורך ועבור הקרוב לך.