top of page
Dana Keissary

מהי פסיכותרפיה גופנית? ומהי ביוסינתזה?

בקליניקה שלי אני מטפלת ומדריכה בפסיכותרפיה בגישת ביוסינתזה, אשר משתייכת לזרם הפסיכותרפיה הגופנית. כדי להסביר מהי ביוסינתזה, כדאי להבין קודם מהי פסיכותרפיה גופנית ומהיכן הגיעה.


מהי פסיכותרפיה גופנית?


ענף הפסיכותרפיה הגופנית פותח ונוסד על ידי ד"ר וילהלם רייך, תלמידו של זיגמונד פרויד. רייך הבחין שבזמן שפרויד מטפל, המטופל מגיב גופנית בהתאם להתרחשויות הרגשיות והמחשבתיות בחדר. רייך החל לחקור את תגובות הגוף ואת האופן בו באים לידי ביטוי דפוסים רגשיים במבנה השרירי, הגופני, ברמות הטעינה והאנרגיה ובתנועתיות של כל אדם. 

תמונה של שתי כפות ידיים, אחת מגישה לשנייה צורה לב בצבע שחוק

ד"ר רייך חקר איך המבנה השרירי-אנרגטי של כל אדם מתגבש בהתאם לחוויות ילדות מוקדמות, טראומות ועוד. את דרכו של רייך המשיכו אחרים כגון: אלכסנדר לואן, גרדה בויסן, סטנלי קלמן ועוד, אשר פיתחו כמה וכמה שיטות טיפול בענף הפסיכותרפיה הגופנית. המשותף לכל הגישות הוא ההתייחסות ההוליסטית, השלמה, לאדם בכל הרבדים: מחשבה, רגש, גוף, רוח, כאשר הרעיון המרכזי הוא שרווחה, בריאות ואיכות חיים תלויה בקשר ובחיבור בין הרבדים האלו, כמו גם באופן בו חוויות, מחשבות ורגשות מתבטאים ומאותתים לנו דרך הגוף. אחת הגישות המרכזיות שפותחו מאז היא הפסיכותרפיה בגישת ביוסינתזה.


מהי פסיכותרפיה בגישת הביוסינתזה?


ביוסינתזה היא גישת פסיכותרפיה עדינה וקשובה אשר עובדת על יצירת הרמוניה וחיבור בין רבדים פנימיים של האדם - המחשבה, הרגש, התנועה. בביוסינתזה ניתן דגש מהותי למערכות יחסים ולקשר הטיפולי כשדה מרפא, כמו גם לעבודה דרך משאבים ולא רק דרך דפוסים וקשיים.


מייסד ומפתח גישת הביוסינתזה הוא הד"ר דיוויד בואדלה ז"ל, פסיכולוג ואיש חינוך בריטי במקור, אשר למד אצל המורים המרכזיים לפסיכותרפיה גופנית (תלמידיו של רייך) ואז פיתח תוך כדי עבודתו הטיפולית את הגישה הייחודית שלו, בין היתר באמצעות מחקר בנושא שדות מוטוריים (תנועה-רגש-מחשבה) ודרך מודל "שדות החיים" שמתמקד במהות האדם והשערים למהות זו, כגון: תנועה, נשימה, דימויים, מחשבות, רגשות, מערכות יחסים.


הביוסינתזה נחשבת לאחת הגישות העדינות בתחום הפסיכותרפיה גופנית ויתרונה הוא ביכולת שלה להתאים את הטיפול לקצב, למוגנות, לצרכים ולאיכויות של כל מטופל. דיוויד בואדלה, מפתח הגישה, הוא גם מי שניסח את האמירה: "גרם קשר = טון ריפוי", ואכן, גישת הביוסינתזה רואה במערכות יחסים בכלל ובקשר הטיפולי בפרט מרחב עדין, חשוב, בעל פוטנציאל לריפוי עמוק.


העבודה הטיפולית בביוסינתזה מבקשת להתמקד לא רק בקשיים, בפצעים ובכאבים של המטופל אלא קודם כל במקורות הכח, המשאבים והאיכויות הייחודיות שיוכלו לסייע למטופל להתמודד, להתחבר, להתפתח. 


איך עובדים בפסיכותרפיה גופנית בגישת ביוסינתזה?


ישנה טעות רווחת לפיה פסיכותרפיה גופנית פירושה טיפול במגע.

פסיכותרפיה גופנית אינה טיפול במגע, אך בהחלט, בחלק מהגישות ישנו שימוש מסוים בעבודת מגע.


בגישת הביוסינתזה, הטיפול הוא טיפול בשיחה, אשר מתייחס ומתחבר לגוף במגוון כלים עדינים בהתאם לרצון ולצורך של המטופל, כמו למשל: עבודה דרך דימויים, עבודה דרך תנועה, עבודה פנימית גופנית (בעיניים עצומות או פקוחות), עבודה עם ייצוגים, עבודה בכתיבה ואמנות ועוד.


בטיפול בקליניקה שלי, בו אני משלבת ביוסינתזה, התמקדות וטיפול מבוסס התקשרות, כמעט ואין אלמנט של מגע למעט במקרים מסוימים, כמו למשל: להניח יד על מקום כואב, מגע שקשור לעבודת ויסות וכד'.



コメント


bottom of page