top of page
Dana Keissary

בין חושך לאור בקליניקה: איך נתמודד עם עמימות כמטפלים?

אחד הנושאים המרכזיים בהדרכה ובהתפתחות שלנו כמטפלים הוא הנושא של התמודדות עם מצבי עמימות ואי-ודאות. כמטפלים, אנו נמצאים במצבים עמומים כמעט כל הזמן:

שקיעה

* אין לנו מושג כיצד המטופל יגיע היום, באיזה מצב רוח יהיה או איזה נושא יביא

* אין לנו מושג מה שלומו מאחר שבין המפגשים אנו לא בקשר עם המטופלים

* כשמטופל או מטופלת חדשים מגיעים - רמת העמימות בשיא ואי הודאות גם: איך יהיה? האם זה יעבוד ויתאים? איזה מן מטופל או מטופלת? האם הוא ישאר או שהיא תעזוב?

* תוך כדי סשנים ישנם רגעים של עמימות בהם אנו לא מבינים לאן התהליך הולך או מה בדיוק קורה אצל המטופל

* לפעמים העמימות ואי הודאות קשורות לקליניקה: האם יבואו עוד מטופלים? האם אצליח למלא את הקליניקה? האם אהיה מטפל.ת טוב.ה?

אני מזמינה אותך לעצור רגע את הקריאה ולבדוק: מה קורה לך במצבי עמימות? איך את.ה מגיב.ה ברגעים בהם אין בהירות ויש אי-ודאות גדולה?

הצורך האנושי בוודאות ובהירות


כבני אנוש רובנו אוהבים לדעת, להבין, לקרוא סיטואציות בבהירות, לדעת מראש מה הולך לקרות – זה נותן לנו תחושה של בהירות, ביטחון ושליטה. זה מאפשר לנו להתארגן, להרגיש מוכנים. מצבי עמימות, לעומת זאת, נחווים אצל רבים מאיתנו כמצבים לא בטוחים, חסרי שליטה ומערערים.

למצבים עמומים שני קצוות:

בקצה האחד, עמום ולא מסוכן – לדוגמה, נכנסתי למקום ואין לי מקום לשבת. איפה אשב? מה אעשה?

בקצה השני, עמום ומסוכן – לדוגמה, ספורט אקסטרים או נחיתת חירום, תקלה באוטו באמצע נסיעה. מה אעשה? האם אני בסכנת חיים?

ובין לבין יש גם מצבי ביניים. לפעמים מצבים שאינם מסוכנים אובייקטיבית יפורשו בגוף כסכנת חיים (למשל במצבי חרדה).


התמודדות עם עמימות ואי-ודאות - ההיבט ההתפתחותי


בהירות ועמימות הם 'חלקי עצמי' הקשורים לשלבי התפתחות בילדות שלנו ובאים לידי ביטוי בחיים הבוגרים בתחומים רבים. רובינו נעים ביניהם אך על מנת להמחיש, נתבונן בשני הקצוות:

אם השלבים ההתפתחותיים היו מותאמים עבורי, אם נתנו לי להרגיש מוגן ובטוח גם במצבים של מעברים וחוסר ודאות, אם לא הכל התפרק סביבי (המבוגרים שסביבי, מצבים) - אגדל להיות אדם עם ביטחון עצמי, לרוב אוכל להכיל ולהתמודד בסיטואציות מלחיצות או במצבים של עמימות. אוכל לנווט, לנוע, להמשיך לתפקד, אוכל להכיל חוסר בהירות בלי לאבד את הצפון, אהיה מסוגל.ת לחוות הפתעות ושינויים לא צפויים ועוד.


לעומת זאת, אם השלבים ההתפתחותיים לא היו מותאמים עבורי, אם הדמויות המרכזיות בחיי לא נתנו לי תחושת מוגנות, בטחון ואמון ברגעי עמימות, אם הם התפרקו בעצמם מחוסר ודאות - אחוש חוסר ביטחון פעמים רבות, לא אסבול הפתעות, חוסר ידיעה וחוסר ודאות מכל סוג תלחיץ אותי, עמימות לא מסוכנת תחווה כמסוכנת, ובמקרים מסוימים אפתח דפוס נמנע - העיקר לא לחוש אי-ודאות שהיא מסוכנת ומורגשת בגוף כסכנה של ממש.


עמימות ובהירות בקליניקה - באנו חושך לגרש?


את דפוסי העמימות ואי- הודאות נראה היטב אצל מטופלים ומטופלות שלנו. אבל אני רוצה להתמקד בנו כמטפלים - עבור מטפלים, העבודה עם 'חלקי עצמי' הקשורים לעמימות ואי-ודאות היא חשובה ואף קריטית.


כמטפלים, נשאף תמיד להגביר את הבהירות, לנוע מעמימות לבהירות עם המטופל.

איך זה מורגש?

מה זה מזכיר לך?

איך זה התחיל?

ועוד.


אנחנו מכירים את זה, כשמטופל חווה איזו תובנה בקליניקה, והוא חווה בהירות גדולה.


אך האם אנחנו צריכים תמיד ובהכרח לנוע לבהירות?

האם העמימות היא דבר שיש להפיג, לפתור, לגרש?


העניין הוא, שלא תמיד נוכל להגיע לוודאות ובהירות.

יש מצבים או תקופות שהעמימות היא מה שקורה. ולא תמיד אפשר או כדאי "להילחם" בה.

עבור הרבה מטופלים התיקון המיטיב יהיה ללמוד להתמודד עם החושך במקום לחתור לבהירות.


הן עבורנו בקליניקה והן עבור מטופלים בתהליך שלהם - לב העבודה הוא ללמוד להכיל את העמימות, לעבוד איתה, לנכוח בה, ולא להילחם בה ולגרש אותה. ללמוד להיות עם החושך מבלי להכחיש אותו, מבלי לנסות לפתור או לגרש אותו, מבלי להתפרק.


מפחד לסקרנות: ההתמקדות כמצפן עדין למצבי אי-ודאות


כאן נכנסת לפעולה ההתמקדות. אחת המתנות הגדולות של ההתמקדות היא היכולת שלה ללמד אותנו לנווט בעדינות בתוך הלא-ידוע, ללמד אותנו לסמוך על התהליך ומה שיתגלה בו וע"י כך להסתקרן במקום לפחד מעמימות.


ככל שנתרגל התמקדות וככל שנעבוד עם מטופלים שלנו בהתמקדות - היכולת הזו לשהות במקום עמום, לנשום בו, לנכוח, להקשיב, לתאר את התחושות ומה שקורה, לגלות משהו חדש מתוך העמום - היכולת הזו תשתפר יותר ויותר. ככה נוכל לנוע מחרדה באשר לעמימות ולא-ידוע לסקרנות, לנוכחות, בעזרת ההתמקדות.


בקורס ההסמכה בהתמקדות למטפלים אנחנו מתמקדים בעמדת המטפל ובחלקי העצמי של המטפל - בנוכחות שלו בקליניקה, בדפוסים, במה שעולה מול מטופלים, בקורס נעמיק ונחקור את נושא ההתמודדות עם מצבי עמימות וחוסר ודאות בעזרת ההתמקדות: נבדוק היכן החלקים האלו נולדו בהיסטוריה שלנו, כיצד הם משפיעים על חיי היומיום שלנו ועל הקשרים החברתיים שלנו וכמובן כיצד הם באים לידי ביטוי בעולם המקצועי שלנו, ואיך לעבוד איתם.


מטפל, מטפלת, אני מזמינה אותך להצטרף אלינו לקורס ההסמכה בהתמקדות אשר יכניס המון בהירות ובטחון לעבודתך בקליניקה. קורס ההסמכה בהתמקדות מיועד למטפלים ומטפלות שהשלימו קורס בסיס בהתמקדות.


אשמח ללמד וללוות אתכן ואתכם,

דנה.

Comments


bottom of page